Miski pole gurmaanidele rahuldustpakkuvam, kui vaadata kaunite sööginõudega kaetud õhtusöögilauda, mis muudab maitsvad toidud veelgi suussulavamaks.
Sööginõude valiku taga on psühholoogia. Taldrikud võivad oma välimusega parandada toidu maitset, samas kui nende suurus võib panna inimese rohkem või vähem sööma. Söögiriistad peaksid aga kasutamiseks olema eelkõige mugavad ja vastavalt kasutaja vajadustele ka otstarbekad. Siin on mõned soovitused sööginõude valikuks.
Materjal
Materjal on kõige olulisem tegur, mida pead sööginõude ostmisel arvestama. Mõned materjalid, nagu melamiin, on sitked ja vastupidavad ning võivad taluda karmi kasutamist. Teisest küljest on materjale, nagu portselan ja klaas, mille puhul nõud näevad stiilsed välja, kuid mis on haprad.
Melamiin on tuntud oma vastupidavuse ja sitkuse poolest sellest materjalist sööginõusid on lihtne pesta ning nende hind on suhteliselt taskukohane võrreldes teiste materjalidega.
Portselan on võrreldes melamiiniga suhteliselt nõrgem. Kuid pole siiski põhjust karta, et portselanist sööginõud puruneks, kui neid lihtsalt tugevalt lauale paned või neid kergelt põrutad. Portselanist sööginõud võivad olla suurepärane valik ostmiseks välimuse, sileda ja kergesti puhastatava pinna ning heade kuuma- ja külmakindlate omaduste tõttu.
Kivist sööginõud sarnanevad portselaniga, kuna mõlema puhul on sama tootmis- ja töötlemisprotsess. Kuid kivimaterjalist lauanõud erinevad välimuse ja struktuuri poolest mõnevõrra portselanist, sest nad on tavaliselt paksemad, mahukamad ja raskemad. Kivinõud on küll sitked ja vastupidavad ning ei purune nii kergesti nagu klaas või portselan, kuid need ei ole head kõrgete ja äärmuslike temperatuuride jaoks. Kasuta neid ainult tavalise toidu serveerimiseks, mitte ahjus või sügavkülmas.
Sööginõude materjali valimisel peaksid mõtlema ja kaaluma nende kasutamist. Kas soovid osta neid koduseks kasutamiseks või soovid osta sööginõud kasutamiseks erilistel puhkudel? Esimesel juhul on parem materjal melamiin, kuna see on vastupidav ka igapäevase kasutuse puhul. Teisel juhul on siiski parem osta portselannõusid.
Komplekti erinevate osade arv
Üksikute poissmeeste ja väikeste perede jaoks võib 4-osaliste õhtusöögi komplektide ostmine olla hea mõte, samas kui suurematel leibkondadel on vajadus osta 8- või 12-osaline komplekt. Komplektidega on tavaliselt kaasas erinev valik lauanõusid ja elegantseid sööginõusid. Näiteks 8-osalises komplektis on 8 taldrikut, kaussi, lusikat, serveerimistaldrikut jne. Õhtusöögikomplekti valimisel on soovitatav minna siiski veidi üle tegelikust inimeste arvust, kes seda kasutama hakkavad. Näiteks üksi elav inimene saaks küll hakkama vaid ühe taldriku, kausi, lusikaga jne, kuid ka sellisel juhul on sobivam osta hoopis 4-osaline komplekt.
Komplekti kuuluvate esemete valik
Põhimõtteliselt on sööginõude ostmiseks kaks võimalust. Võid osta kas täiskomplekti või üksikuid esemeid vastavalt konkreetsele vajadusele. Mõne komplektiga on kaasas ainult vajalikud lauanõud ja söögiriistad, nagu serveerimistaldrikud, söögitaldrikud, magustoidukausid, supikausid, lusikad, kahvlid jne. Mõned komplektid aga võivad minna kaugemale ja kaasas on ka erinevat tüüpi potid ja küpsetusnõud.
Kokkuvõtlikult võib öelda, et peaksid vaatama erinevaid materjale ja valima oma vajadustele kõige sobivama. Seejärel peaksid kaaluma ostetavate esemete ja söögiriistade arvu ja mitmekesisust. Kui see kõik on tehtud, võid valida oma vajadustele vastava sööginõude komplekti/kollektsiooni.